Ai înființat un S.R.L.?  10 lucruri pe care trebuie să le faci în primele 30 de zile de la înființare.

Felicitări. Dacă ai inființat un S.R.L. înseamnă că ai deja stabilit un plan de afaceri, știi bine ce produse vei vinde sau ce servicii vei presta și ești motivat să conduci o afacere profitabilă.

Însă, poate nu te-ai interesat sau poate nu te-a informat nimeni cu privire la etapele pe care ar trebui să le parcurgi în primele 30 de zile de la înființare.

Iată care sunt primele 10 lucruri pe care trebuie să le faci imediat după înființarea societății:

  1. Găsește un contabil.

Fie că te hotărăști să îți angajezi un contabil intern, fie că alegi colaborarea externă cu o firmă de contabilitate, este important ca încă de la începutul derulării activității tale, să ai îndrumare continuă din partea unui profesionist. Informează-te cât mai bine și alege opțiunea cea mai avantajoasă pentru activitatea ta.

2. Încheie un contract de prestări servicii contabilitate.

Dacă te-ai hotărât să apelezi la contabilitatea externă, atunci ai nevoie de un contract de prestări servicii între tine și acea entitate. În baza contractului, se va stabili care sunt principalele responsabilități și obligații ale părților. Vei plăti un abonament lunar și ți se vor asigura toate serviciile contabile necesare pentru activitatea companiei tale. 

3. Procură notarială sau împuternicire pentru contabilul tău.

Contabilul ales va trebui să te reprezinte în relația cu Direcția Generală a Finanțelor Publice competente din cadrul A.N.A.F., precum și cu orice alte autorități și instituții, în vederea semnării și depunerii declaratiilor online, să aibă acces la informaţiile referitoare la istoricul acţiunilor din SPV ale societăţii, prin utilizarea serviciului Spațiului Privat Virtual privat (SPV) al Societății organizat de autoritățile fiscale române. Atfel, va trebui sa mergi la un notar pentru a obține procura prin care contabilul tău să te reprezinte.

4. Achiziționează registrele obligatorii.

 Cele mai importante registre pe care trebuie să le ai sunt:

  • Registrul Inventar;
  •  Registrul Jurnal;
  • Cartea Mare;
  • Registrul unic de control.

Primele 3 registre le poți scoate și în format electronic din sistemul informatic sau le poți solicita de la contabilul tău. Registrul unic de control este obligatoriu să fie achiziționat în termen de 30 de zle de la înființare de la ANAF-ul din raza teritorială unde ai sediul social. În cazul în care societatea ta are și punct de lucru, atunci ai obligația de a procura un registru și pentru acel punct. Un registru unic de control costă 30 de lei.

5.  Deschide un cont bancar pentru societate.

Deși nu mai este obligatorie dovada depunerii capitalului social la înființare, atunci când mergi la O.N.R.C., tot îți va trebui un cont curent pentru efectuarea tranzacțiilor societății. Sunt diferite facilități pe care le oferă băncile pentru firmele nou înființate: comisioane reduse în primul an de funcționare, posibilitatea de a obține gratuit semnatură electronică, etc. Informează-te la mai multe bănci și alege banca care crezi ca ți se potrivește cel mai bine.

6. Program de facturare.

Este important să ai un program informatic de facturare. Există diferite programe pe care le poți descărca gratuit și sunt foarte usor de utilizat. Daca vrei ceva mai complex, poți căuta și programe de facturare plătite, însă fiind la început de drum, un program gratuit ar trebui să fie suficient. De asemenea, îi poti solicita ajutorul contabilului tău pentru a factura direct din sistemul de contabilitate. Totodată, va trebui să numești un responsabil pentru facturare și să atribui seriile și numerele de la care se începe facturarea, respectând cronologia numerelor.

7. Achiziționarea unei case de marcat și fiscalizarea.

Este necesar să achiziționezi casă de marcat dacă vei vinde produse sau vei presta servicii cu caracter permanent pentru persoanele fizice. Există și excepții prin care nu ești obligat să deții casă de marcat.

Totuși dacă te afli în situația în care trebuie să achiziționezi o casă de marcat, este bine de știut că îți poți deduce cheltuiala cu achizitia casei de marcat din impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Obține informații suplimentare de la contabil.

Fiscalizarea casei de marcat o poți face cu ajutorul distribuitorilor casei de marcat și a contabilului tău pentru înregistrarea acesteia la ANAF.

8. Obținerea unui cod de TVA intracomunitar.

 Dacă stii că urmează să prestezi sau să achiziționezi servicii din spațiul intracomunitar, și având în vedere că la înființarea companiei, cele mai multe societăți sunt neplătitoare de TVA, atunci este indicat ca înainte de a desfășura activități în sensul acesta, să soliciti codul special de TVA.  Poți solicita contabilului tău informații suplimentare privind conditțile în care se poate solicita acest cod de TVA.

9. Regulamentul de ordine interioară.

Dacă urmează să ai salariați, regulamentul de ordine interioară este obligatoriu să îl întocmești și să îl prezinți viitorilor tăi angajați. Aceștia trebuie să ia la cunoștiință de prevederile regulamentului. Dacă alegi o firmă externalizată și urmează să ai salariați, atunci e bine să cauți acea societate care se ocupă și de această parte.

10. Promovează produsele/serviciile online.

O altă latură importantă, dar nu obligatorie este promovarea online a produselor pe care le vinzi sau a serviciilor pe care le prestezi. Promovarea pe pagini de socializare cum ar fi: Facebook, Google, Instagram, Linkedin, etc., te poate ajuta să ajungi mai repede la publicul tău țintă. Astfel, revenim la punctul 8, cu privire la obținerea de cod intracomunitar de TVA.

Încă nu te-ai lămurit și vrei să obții informații suplimentare? Contactează-ne la: office@gifact.ro sau Tel: +40/742.810.923.

Deschide chat
Ai nevoie de ajutor?
Buna,
Cu ce te pot ajuta?